نیازهای مهم کودک کدام هستند و چگونه می شود این نیاز ها را شناخت و در جهت بهبود و برآورده کردن این نیاز ها قدم برداشت، در این مطلب سعی خواهد شد به شما سوالات پاسخ داده شود.
نیاز به مدافع
در نخستین سر خوردگی که برای کودک در مواجهه با مشکلات و مسائل اجتماعی پیش می آید او به ضعف خود پی می برد. به کوچه می رود و کودک قوی تر، اسباب بازی او را می رباید و او با چشمان گریان به پدر و مادر مراجعه می کند. در مدرسه مظلوم واقع می شود و کودک دیگری کتک می خورد وشکوه اش را نزد مادر می آورد. اگر والدین به شکایت او رسیدگی نکنند و یا لااقل در دفاع از او به وی دل گرمی ندهند، حالت یاس و ناامیدی و بدبینی تسبت به همه کس و همه چیز در او پیدا می شود. گاهی ممکن است عقیده ای در او ایجاد شود که در آینده به صلاح او و اجتماعش نباشد. والدین در برابر کودک باید داور مقتدری باشند. به سخنانش گوش فرادهند و او را به دفاع و حمایت خود دلگرم سازند.
نکته مهم
شک نیست که در این راه نباید طریق افراط پیموده شود. وضع بگونه ای باشد که هر اتفاقی و برخوردی برایش پیش آمد به والدین متوسل شود. لازم است که در کشاکش زندگی و در اتفاق ها او راه مبارزه و دفاع از خود را بیاموزد و تا حدود امکان خود را از خطر حفظ کند ولی در موارد سخت و دشوار دست به دامان والدین شود.
در رسیدگی به شکایات و دفاع از کودک والدین باید راه حق دوستی و اجرای عدالت را به کودک بیاموزند و جانب حق را بگیرند نه جانب او را. طرفدار عدل باشند نه طرفدار فرزند. در غیر این صورت ضمن ارتکاب این رفتار بدآموزی خطرناکی هم برای کودک خواهد داشت.
نیاز به آموزش آداب زندگی
کودک بدون آگاهی و با چشمان و گوشهای بسته و پاک بدنیا می آید. ضروری است مسائل زندگی و آداب آن را بدو بیاموزیم او نیازمند است نقش مذکر و مونث را در خانواده یاد بگیرد، آدابی که برای هر یک از دو جنس وجود دارد از لباس و آرایش گرفته تا …..بداند. طرز معاشرت و رفتار را با پدر و مادر، برادر و خواهر، بستگان و دوستان، معلم و عابر، راننده و پلیس بلد باشد و این از مسائلی است که والدین تدریجا باید به او بیاموزند و راه و رسم آن را بدو یاد دهند.
نکته مهم
از دیگر مسائل در این زمینه آداب خوراک خوردن، آداب سخن گفتن، طرز شرکت در مجامع، نحوه بحث و مناظره، کیفیت استدلال، نحوه مذاکره با بزرگان، با کوچیک تر ها است که والدین باید بدو بیاموزند. راه آموزش این مسائل ممکن است بصورت لفظی و کلامی باشد و یا عملی باشد. شک نیست که هر دو صورت آن مفید است هم زمان و در کنار یک دیگر.
گردآورنده: هادی زند کارشناس ارشد روانشناسی