انگیزش چیست؟ و در ما انسان ها چگونه عمل می کند، موضوع این مقاله است. انگیزش یعنی فرآیندی که رفتار ما را نیرو و انرژی می بخشد. انگیزش از یک نیاز به وجود می آید، مثل این که ما نیاز به آب داریم و برای رفع عطش حرکتی خواهیم داشت به سوی آب.
خیلی مواقع پیش می آید که ما به این فکر می کنیم که چرا انگیزش یا نیروی لازم برای انجام کار خاصی را نداریم، باید به یاد داشته باشید که برای داشتن انگیزش یا نیرو، اول باید احساس نیاز ایجاد بشود برای مثال: فردی را در نظر بگیرید که انگیزشی برای ورزش کردن نداشته باشد، وی در واقع تا به حال احساس نیاز در این رابطه نداشته است. حال اگر همین فرد از طرف دوستان به باد تمسخر گرفته بشود بخاطر هیکل بد و نافرم، این نیاز را در خود می یابد که ورزش کند. مثالی دیگر: فردی را در نظر بگیرید که علاقه ای به درس خواندن و دانشگاه رفتن ندارد اما با گذشت زمان و ازدواج با فردی تحصیل کرده نیاز به تحصیل را در خود پیدا می کند و انگیزش لازم برای رفتن به دانشگاه ایجاد می شود.
حال نکته ای اساسی در این رابطه وجود دارد
بعضی از نیاز ها وجود دارند که در ما ایجاد می شوند مثل مثال های قبل، اما نیاز های هم وجود دارند که ما مسئول هستیم که آن ها را ایجاد کنیم تا هم به خود و هم به دیگران آسیب رسان نباشیم.
مثال: نیاز به دوست داشته شدن و دوست داشتن دیگران که انگیزه ای می شود که به دیگران احترام بگذاریم تا شروع ارتباطی درست را در آینده داشته باشیم در کنار دوست داشته شدن خودمان.
بعضی مواقع پیش می آید که ما نیاز شدیدی به چیز های داریم ولی انگیزه ایجاد نمی شود. در این زمان باید به مواردی فکر کنیم که مداخل گر در این موضوع هستند. برای مثال فردی به شدت نیاز دارد که مواد مخدر را ترک کند تا این که در تست ازدواج مصرف موادش مشخص نشود. این فرد به شدت نیاز دارد که مواد مخدر را ترک کند ولی انگیزه وی نمی تواند برایش کاری انجام بدهد. این فرد احتمالا مداخل گر های متفاوتی را در ایجاد انگیزه برای ترک دارد،
چند نمونه را برای شما شرح می دهم.
1 . نداشتن دانش لازم برای ترک مواد مخدر
2 . ترس از فهمیدن دیگران از مصرف و شاید هزاران دلیل دیگر، این فرد باید این مداخل گر ها را بشناسد و برای رفع کردن آنها دست به اقدام بزند که یکی از این اقدام ها مراجعه به مشاور متخصص است.
با تشکر از نظرات شما در رابطه با مقاله ها. هادی زند کارشناس ارشد روانشناسی