چگونه می توان از هر بیماری و اختلالی پیشگیری کرد؟
پیشگیری مقدم بر درمان است
باید بدانید که پیشگیری مقدم بر درمان امراض است، زیرا پیشگیری آسان و کم خرج بوده و عوارض کمتری را دارا می باشد، در حالیکه اگر شخصی پیشگیری نکند و به مرض و کسالتی مبتلا گردد، درمانش گران و مشکل بوده و ممکن است عوارضی را گریبانگیر بیمار کند که حتی تا آخر عمر همراه او باشد و وی را از پا درآورد.
در علوم پزشکی در رابطه با پیشگیری این گونه آمده است که: پیشگیری مقدم بر درمان است زیرا زمانیکه مردم این کار را انجام می دهند
1 . فرد از رنج حاصل بیماری در آسودگی است و از عوارض رنج نخواهد برد
2 . امکانات موجود در جامعه فقط بین موارد غیر قابل پیشگیری تقسیم می گردد
3 . از نظر اقتصادی و سهولت انجام هم ارجحیت دارد
پیشگیری را اینگونه تعریف می کنند:
شامل کلیه اقداماتی می باشد که از آنها برای قطع یا آهسته کردن سیر بیماری استفاده می شود که انواع آن عبارت است از:
1 . پیشگیری مربوط به مرحله پذیرندگی، که در دو بعد است: اول ارتقاء بهداشت عمومی مثل تغذیه خوب، لباس کافی و ….. دوم اقدامات حفاظتی از قبیل مصون سازی بهداشت محیط و حفاظت ناشی از کار و تصادفات
2 . پیشگیری مربوط به مرحله قبل از بروز علائم بالینی بیمار
3 . پیشگیری مربوط به مرحله پیشرفت یا ناتوانی است
زمانی که در رابطه با پیشگیری گفتگو می شود بیشتر ما را به فکر بیماری های جسمی هستیم تا بیماری های روحی و روانی و آیا ما به هیچ عنوان مبتلا به این گونه بیماری ها نمی شویم؟
برای جلوگیری از بیماری های روحی و روانی اولین و شاید مهم ترین آگاهی و شناخت از این گونه بیماری ها است، به دلیل این که این شناخت به ما کمک می کند فرآیند های روانی را بهتر بشناسیم و درک بهتری از آنها داشته باشیم.
خیلی اتفاق می افتد که از ویژگی یا صفت فردی یا خودمان ناراحت باشیم و خودمان آن را یک اختلال ندانیم ولی اگر به این گونه صفات یا رفتار ها توجه کافی نشود احتمال بیشتر شدن یا ایجاد یک اختلال جدی وجود دارد.
برای مثال
برای خیلی از ما اتفاق می افتد که کمی ناراحتی را در تجربه کرده باشیم و بعضی مواقع دیگر شدت و مدت بیشتری این ناراحتی با ما باشد، در این مواقع است که باید توجه بیشتر به خود کرد تا این ناراحتی های کوچک تبدیل به اختلال جدی مثل افسردگی نشود.
برای مثال
اعتیاد را در نظر بگیرید، اعتیاد یک بیماری روانی – جسمی است، که اگر شناخت و پیشگیری لازم در آن صورت بگیرد کسی به آن دچار نمی شود. خانواده ها در جلوگیری از اعتیاد نقش بسیار مهمی را دارا هستند و باید برای آن اهمیت قائل باشند و آگاهی خود را بالاتر ببرند.
مثال های زیادی را می توان گفت ولی از مثال مهم تر آن است که شما آگاه و برای خود احترام قائل باشید و جلوگیری از بیماری را بر درمان ارجح بدانید.
در مرحله بعد باید سبک زندگی سالم را انتخاب کنید که در رابطه با سبک زندگی قبل تر صحبت کردیم، سبک درست زندگی کردن و داشتن زندگی بهتر را باید از متخصصین این امر خواست و هر خانواده بهتر است که روانشناس خود را داشته باشد تا از هر اختلالی به دور باشد.
هادی زند کارشناس ارشد روانشناسی
مرکز درمانی سگال 09129371583